Moet je een aansprakelijkheidsverzekering voor je vaartuig afsluiten?

Je bent als particulier niet verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering voor je vaartuig (bootverzekering) af te sluiten. Omdat in aansprakelijkheidskwesties de schade echter snel kan oplopen, is het verstandig om dit wel te doen. Er is tenslotte altijd een kans dat je tijdens het varen iemand onbedoeld schade toebrengt. Soms biedt een algemene particuliere aansprakelijkheidsverzekering (AVP) uitkomst, die kost maar een paar euro per maand.

De meeste AVP’s bieden dekking voor kleine vaartuigen. Dat kunnen surfplanken, roeiboten en kano’s zijn. Maar ook kleine zeil- en motorboten. Bij de meeste verzekeringen geldt dat het zeiloppervlak niet groter mag zijn dan 16m2 en de (buitenboord)motor niet meer vermogen mag hebben dan 3 kw (of 4 pk). Hierin verschillen verzekeringen wel. Zo worden bijvoorbeeld ook AVP’s aangeboden die schade vergoeden die is aangericht met een vaartuig waarvoor je geen vaarbewijs moet hebben behaald. Dus vaartuigen tot 15 meter of met een maximaal haalbare snelheid van 20km/h. 

Of je vaartuig onder de dekking van je AVP valt hangt dus af van de polisvoorwaarden van die verzekering. Om zeker te zijn kun je het navragen bij je verzekeraar.

Als je vaartuig niet onder de dekking van je AVP valt is het verstandig om een bootverzekering af te sluiten.

Sluit Menu